Obserwatorzy

wtorek, 13 grudnia 2011

Mega dobre i szybkie Rafaello

       





         Swego czasu robiłam ciasto typu Rafaello często i namiętnie. Miałam przepis od siostry. Wykorzystywałam go  przez lata, ale był czasochłonny okrutnie. Rodzina prosiła, zebym zrobiła Rafaello, a ja się denerwowałam, bo zwyczajnie... nie  chciało mi się. Od ponad roku zaczęło być to czystą przyjemnością. Mam zupełnie inny przepis. Teraz Rafaello jest na zawołanie, szybkie, łatwe, a co najważniejsze o wiele smaczniejsze od tamtego. Jest tylko jeden problem...mianowicie znika za szybko. Dzieci, które nie przepadały za kokosem, pokochały i kokos i moment, w którym zapowiadam, ze robię Rafaello:-) Wszyscy lubią tez krakersy i podjadają, kiedy robię to ciacho. Kupuję zawsze dwie paczki, takie po 180 g, żeby starczyło, i na ciasto, i dla podjadaczy:-)


Oto przepis na Rafaello na krakersach:




Składniki: 


1/2 litra mleka
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżki mąki pszennej
1 cukier waniliowy
3/4 szkl. cukru

Z tego wszystkiego gotujemy budyń. Kiedy wystygnie całkowicie, dodajemy do niego 200 g masła czyli kostkę i 200 g wiórków kokosowych. Miksujemy to wszystko. Masa jest pyszna i trzeba bić po łapkach wyjadaczy, którzy się pchają do miski podczas miksowania. Na blaszkę (ja robię w małej kwadratowej) wykładamy krakersy, na to połowę masy, znów krakersy i druga połowa masy. Na wierzch wysypujemy ok. 50 g wiórków kokosowych i lekko wklepujemy je łyżką.  Gotowe:-) Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby krakersy "przeszły" masą. I wcinamy bez wyrzutów sumienia:-)
                                             
                                                                                                   Smacznego:-)





U mnie w menu świątecznym będzie w tym roku Rafaello z całą pewnością. Trzeba dbać o siebie i nie przemęczać się, prawda?

19 komentarzy:

  1. Oooo,kochana.Jeżeli tego ciasta nie trzeba piec,to ja je wpisuję do notesu.Zrobię może nawet przed świętami.Też robiłam wcześniej bardzo pracochłonne.Powiedz mi tylko,czy krakersy można zastąpić herbatnikami,bo bardziej je lubię. Szafka do przedpokoju rewelacyjna.Ale się napracowałaś!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam z herbatnikami, ale myślę, że to nie będzie dobry pomysł, bo wszystko za słodkie się zrobi. Lekko słonawe krakersy tak wspaniale równoważą słodycz masy kokosowej, ze całość jest doskonała. Nie czuć wcale słonych krakersów. Spróbuj z krakersami:-) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. No już drukuje przepis i do dzieła -musi sie udać. Wygląda pysznie :-))

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno jest pyszne i do tego wygląda, jak przyprószone śniegiem! Teściowa poprosiła, żebym na święta przyniosła do niej jakieś ciasto. Coś myślę, że właśnie znalazłam odpowiednie! Dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wow...takie ciasto to też bym podkradla...i chyba wiem co zrobię na urodziny tesciowej...przepis zapisuję:)i pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziewczyny, to jest właśnie ciasto na takie okazje. Teściowe będą wniebowzięte:-) Układajcie tylko pierwszą warstwę krakersów słonym na wierzch czyli na pierwszą (słoną)stronę krakersów kładziemy masę, potem obojętnie jak te kolejne krakersy i znów masa, no i kokos sypiemy:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. ALEZ TO SMAKOWICIE WYGLADA, NORMALNIE JAKBYM GO DOPADŁA HE HE HE......DZIĘKI ZA PRZEPIS KOCHANA. BUZIAKI I POZDROWIENIA.

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękny blog i mieszkanko, będę zaglądać, pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  9. zawsze masz smakowite posty! narobiłaś mi wiekjkiej ochotki na Rafaello, tym bardziej, że faktycznie nie wydaje sie zbyt trudne. kto wie, może sie skuszĘ i zrobię, bo poza walorami smakowymi, równieŻ WYGLĄDA:)

    OdpowiedzUsuń
  10. ja potrzebowałam słodkiego na już, a że krakersów nie miałam, to zrobiłam z biszkoptem, a dodatkowo skropiłam go herbatą z aromatem migdałowym, żeby było jeszcze bardziej podobne ;) Pyszne! ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Hello! I simply would like to give a huge thumbs up for
    the good info you may have right here on this post. I will likely be coming again to your weblog for more soon.


    my page :: las vegas nv zip code

    OdpowiedzUsuń
  12. Hiya! I simply would like to give an enormous thumbs up for
    the good information you could have right here on this post.
    I will be coming again to your weblog for extra soon.



    Also visit my web blog SEO Strategies

    OdpowiedzUsuń
  13. Whats up! I simply want to give a huge thumbs up for the nice data you could have
    right here on this post. I can be coming back to your blog for
    more soon.

    Feel free to visit my web-site: is popcorn healthy for you yahoo

    OdpowiedzUsuń
  14. Hello! I simply want to give a huge thumbs up for the great data you will have here on this post.

    I will likely be coming again to your weblog for extra soon.


    Look into my homepage :: watch online tim allen home improvement

    OdpowiedzUsuń
  15. Good day! I just want to give an enormous thumbs up for the nice information you’ve got right here on this post.
    I shall be coming back to your weblog for extra soon.



    my web-site golfers warehouse golf travel bags with wheels

    OdpowiedzUsuń
  16. Hello! I just want to give an enormous thumbs up for the good info you have right here on this post.
    I might be coming again to your weblog for extra soon.

    my web-site - travel coffee mug set

    OdpowiedzUsuń
  17. Hiya! I simply wish to give a huge thumbs up for the
    great information you have got here on this post.
    I shall be coming again to your blog for more soon.


    Review my page :: high school musical posters gabriella

    OdpowiedzUsuń
  18. Hi there! I just wish to give an enormous thumbs up for the great information you’ve got right here on this post.
    I will likely be coming again to your blog for more soon.


    My web blog :: how to treat isopropyl alcohol poisoning

    OdpowiedzUsuń
  19. Hey! I simply wish to give an enormous thumbs up for the nice information you’ve right here on this post.
    I will probably be coming back to your weblog for more
    soon.

    Also visit my blog - 五金展

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz, cieszę się, że jesteś i... zapraszam ponownie:-)