Obserwatorzy

środa, 21 września 2011

Chleb jabłkowy z tymiankiem

 
            No i stało się... Moja rodzinka odmówiła jedzenia chleba ze sklepu. Zjedzą, jak już wyjścia nie ma, ale jak tylko widzą, że kręcę się choćby w okolicy kuchni, patrzą żebrzącymi oczkami, które mówią...mamo upiecz jakiś chlebek. Cóż, ja też wolę taki domowy, bo wspaniale pachnie, wiem, co w nim jest, znika do ostatniej kromeczki i mogę go robić często. Dobrze, że od kilku lat mam ten Thermomix, bo mogę piec chleby, jakie chcę i to szybko. Gdybym musiała sama zagniatać codziennie ciasto na chleb, nawet żebrzące oczy moich dzieci i męża by tu nie pomogły. A tak, raz, dwa i chleb się już piecze.
         Dziś kolejny chleb, którego zapach niesie się w domu i w promieniu 20 metrów od niego. Jabłka i tymianek nadają mu wspaniałą zwartą konstystencję, zapach, który cudownie kręci w nosie i smak taki, że chleb znika najcześciej z samym masłem, jeszcze lekko ciepławy, mimo moich protestów i krzyków, żeby chociaż położyli na tym maśle plasterek szynki. A ja za każdym razem obiecuję sobie, że zrobię od razu dwa.
 Niestety, przypominam sobie o tym po fakcie.


Przepis na chleb jabłkowy z tymiankiem:

Składniki: 
  • 2 i 1/2 - 3 MT gorącej wody (czyli 250-300 ml)
  • 90 g płatków owsianych górskich
  • 220 g obranych jabłek
  • 40 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 380 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki siekanego świeżego tymianku lub 1 łyżka suszonego
  • 1 roztrzepane jajko i 1 łyżka suszonego tymianku (do posmarowania i posypania chleba) 
Wykonanie:
  •  płatki zalać gorącą wodą, odstawić na 10 minut
  • jabłka rozdrobnić - czas - 10 s, obr. poz. 4
  • zgarnąć ze ścianek, dodać namoczone płatki owsiane oraz pozostałe składniki wg podanej kolejności i wyrabiać - czas - 2 min, obr. poz. Interwał
  • ciasto wyłożyć na wąską blachę o długości ok. 30 cm
  • posmarować jajkiem, posypać tymiankiem, odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 min.
  • piec - czas 30 min, temp. ok. 200 stopni Celsjusza

                                                                                                         Smacznego:-)


6 komentarzy:

  1. Cudowny chlebek Gosiu.
    Ja sobie ten przepis na ,normalny ' kuchenny język przetłumaczę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chleb z jabłkiem? Jestem pod ogromnym wrażeniem, pragnę go skosztować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Racja, domowy chleb jest najlepszy- nie ma go co porównywać ze sklepowym. Ja znam wersję chleba z jabłkami i orzechami - też bardzo dobry. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie bo i składniki ma pyszne:)
    A co do chleba pieczonego w domu zgadzam się zupełności ze jest najsmaczniejszy...
    ...a ja lubię to zagniatanie, czekanie aż urośnie, formowanie... a potem wyjęcie z pieca wspaniałego bochenka... to jest jak magia:)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja.. napisałam taki długi komentarz mi mi skasowało!

    Chleb jest u mnie wk olejce do zrobienia. Jest taki bardziej słodki czy raczej neutralny? Rozumiem, że jabłka mogę zetrzeć sobie na tarce i potraktować jako składniki mokre?

    Mama mojego Pana ma termomix i jest b. zadowolona. Ja nie mam, ale Kitchen Aid robi za mnie większość roboty:)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Chlebek jest bardziej neutralny niż słodki. Jemy go ze wszystkim. Jest pyszny. Jabłka możesz oczywiście zetrzeć na tarce:-) Bardzo dziękuję za komentarz, ale najbardziej cieszę się z pytań. Pozdrawiam ciepło:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz, cieszę się, że jesteś i... zapraszam ponownie:-)