Obserwatorzy

poniedziałek, 29 sierpnia 2011

Soczek Kubusia








          Dziś kolej na coś naturalnego, pysznego i zdrowego. Moje dzieci uwielbiają ten sok. Zresztą nie tylko moje. Ja go lubię za to, że jest gęsty, naturalny, bo bez ulepszaczy i chemii z fizyką;-) Można go sobie zrobić na rzadko, jeśli ktoś nie lubi gęstych soków. Natomiast taki w oryginale jest tak gęsty, że aż pożywny. Dosłownie czuje się te pektyny z jabłek i karoten z marchwi. Jest delikatnie kwaskowaty dzięki cytrynie. Robi się go błyskawicznie, a jedynym minusem, który znam jest to, że znika za szybko. Zdecydowanie...
          Można do niego dodawać owoce sezonowe, np. kilka truskawek, brzoskiwnię, maliny. Na co tylko mamy ochotę:-)

      Składniki:

  • 200 g marchwi
  • 350 g jabłek (pokrojonych w ćwiartki)
  • 100 g banana 
  • 1 MT soku z cytryny czyli 100 ml
  • woda

   Wykonanie:

  • marchew pokroić na kawałki, rozdrobnić -czas 7 s, obr. poz.5
  • wlać 750 ml gorącej wody i gotować- czas 7 min, temp. Varoma, obr. poz.1
  • dodać pozostałe składniki, nałożyć miarkę i przytrzymując zmiksować - czas 1 min, obr. poz. 10
  • uzupełnić gorącą wodą do 1,5 litra i pasteryzować - czas 5 min, temp. 100 stopni, obr. poz.2 (czyli wlewamy drugie 750 ml)
  • nałożyć miarkę i przytrzymując zmiksować - czas 30 s, obr. poz. 9
  • gorący sok przelać do butelek, po wystudzeniu można przechowywać w lodówce przez tydzień 

                                                                                                                               Smacznego:-)

       


             

      2 komentarze:

      Dziękuję za komentarz, cieszę się, że jesteś i... zapraszam ponownie:-)