Dziś kolej na coś naturalnego, pysznego i zdrowego. Moje dzieci uwielbiają ten sok. Zresztą nie tylko moje. Ja go lubię za to, że jest gęsty, naturalny, bo bez ulepszaczy i chemii z fizyką;-) Można go sobie zrobić na rzadko, jeśli ktoś nie lubi gęstych soków. Natomiast taki w oryginale jest tak gęsty, że aż pożywny. Dosłownie czuje się te pektyny z jabłek i karoten z marchwi. Jest delikatnie kwaskowaty dzięki cytrynie. Robi się go błyskawicznie, a jedynym minusem, który znam jest to, że znika za szybko. Zdecydowanie...
Można do niego dodawać owoce sezonowe, np. kilka truskawek, brzoskiwnię, maliny. Na co tylko mamy ochotę:-)
Składniki:
- 200 g marchwi
- 350 g jabłek (pokrojonych w ćwiartki)
- 100 g banana
- 1 MT soku z cytryny czyli 100 ml
- woda
Wykonanie:
- marchew pokroić na kawałki, rozdrobnić -czas 7 s, obr. poz.5
- wlać 750 ml gorącej wody i gotować- czas 7 min, temp. Varoma, obr. poz.1
- dodać pozostałe składniki, nałożyć miarkę i przytrzymując zmiksować - czas 1 min, obr. poz. 10
- uzupełnić gorącą wodą do 1,5 litra i pasteryzować - czas 5 min, temp. 100 stopni, obr. poz.2 (czyli wlewamy drugie 750 ml)
- nałożyć miarkę i przytrzymując zmiksować - czas 30 s, obr. poz. 9
- gorący sok przelać do butelek, po wystudzeniu można przechowywać w lodówce przez tydzień
Smacznego:-)
Skusiłaś mnie,
OdpowiedzUsuńjutro rano sobie przyrządzę:D:D:D
taki sok musi być pyszny no i przede wszystkim zdrowy :-)
OdpowiedzUsuń